Ken je van
die klootzakken die “nee dankjewel”
zeggen op verjaardagen wanneer hun taart wordt aangeboden. Ik ben er
daar dus 1 van. De jarige heeft waarschijnlijk heel erg zijn/haar best gedaan
op de taart, of moeite gedaan om deze uit te zoeken en vervolgens te kopen.
Toch ben ik er gewoon zo eentje die niet perse blij wordt van taart. Vroeger
als kind lustte ik al geen slagroom. SLAGROOM!
Laatst had
ik een verjaardag ergens in een doodeng zijstraatje van de Nieuwedijk. Zelf
woon ik achter het Vondelpark en voor de grap heb ik even opgezocht hoe ver ik
moest fietsen: ruim 7 km. Normaal is dat natuurlijk niet zo super ver, maar het
waaide en regende hard. Heel hard. Ohja, had ik trouwens gemeld dat ik iemand
achterop had? Het was vreselijk. Volledig natgeregend, doodop, licht opkomende
hoofdpijn en als beloning een verjaardag waar ik 1 iemand kende. De jarige. Die
natuurlijk de hele avond gezellig moest doen met iedereen. Ohja, en ik kende
diegene die bij mij achterop zat. Niet moe en dankzij mijn rug ook niet echt
nat geregend. Feestje.
Na hartelijk
ontvangen te zijn door de jarige, zag ik een kamer vol vriendelijke, maar
onbekende gezichten.
Wil je
anders een stukje taart?
Ach wat the
fuck, op dit moment eet ik alles.
Wat voor
taart heb je, vraag ik. Red velvet is het antwoord. Sorry? Red velvet.
Aah ja, Red
inktjet.
Nee Red
velvet.
Aah ja, Red
couplet.
Nee Red
velvet.
Aah ja, Red
buikvet (die is best wel beetje waar, aangezien het taart is).
Ja hou je
mond maar Seger. Het is Red velvet taart. Anders proef je het even, voor je
weer grappig gaat doen.
En toen nam
ik een hap.....
Jeetje, wat
is dit lekker probeerde ik te zeggen terwijl ik ondertussen het volgende stuk
al naar binnen werkte. Niemand verstond me, behalve 1 meisje. Zij bleek de
maker van dit heerlijk stuk taart en had blijkbaar al ervaring met mensen die
met een mond vol zeiden “wat is dit lekker”. Naast dat deze dame, Leonie, dus overheerlijke taarten maakte voor
verjaardagen van vrienden, had zij ook nog eens een eigen zaakje op de
Bilderdijkstraat, Baksels genaamd. Daarbovenop kende zij ook nog eens mijn blog!
Een match made in heaven.
Twee weken
later stap ik op mijn fiets en vol gezonde spanning ga ik naar Baksels.
Inmiddels heb ik in 10 keukens gestaan, en dat geeft natuurlijk wel wat zelfvertrouwen.
Maar op de fiets realiseer ik mij dondersgoed dat bakken, niet koken is. Bakken
is wetenschap en bakken is een kunst. Bakken is zeg maar heel precies, en
daarom kook ik dus in plaats van dat ik bak. Tijdens het koken, weeg ik
namelijk niks af. Ik ben een man en afwegen is niet iets wat een man doet toch.
100 gram pasta is een paar handjes en ik zou niet weten hoeveel gram een
“snufje zout” is. Maar vandaag zal dat alles anders zijn. In plaats van binnen
te lopen bij een stoere keuken vol smerige grappen, loop ik een lief zaakje
binnen met mooie muziek. Ik krijg geen gister-nog-gebruikte koksbuis, maar een
sloof met heel mooi het logo erop en het eerste wat klaargezet wordt is niet
een gigantische bak met aardappelen en een schilmesje, maar een weegschaaltje
en heel veel bakjes. Tot overmaat van ramp, gaan we niet “gewoon” een taart
bakken, maar een taart naar het recept van oma. De oma van leonie was namelijk
een van de eerste die een cheesecake bakte! Waar wij cheesecake allemaal
doodnormaal vinden, was het eerst natuurlijk een heel exotisch recept.
Baksel is
een klein zaakje aan de Bilderdijkstraat met 3 zitjes binnen en 3 zitjes
buiten. Verder een werkplek met een aantal ovens en niet te vergeten een
vitrine met al het lekkers erin. Tijdens het bakken van de cheesecake door
helpen wij allerlei verschillende klanten. Buurtbewoners die een puntje komen
halen om het weekend te vieren, restauranteigenaren die het bakken overlaten
aan Leonie en stelletjes op weg naar een verjaardag. Het mooie is wel dat
iedereen 1 ding gemeen heeft: ze komen voor iets leuks. Taart is toch iets wat
gegeten wordt bij leuke gelegenheden. Het totaalplaatje van zonneschijn, blije
mensen, gezellige gesprekken met Leonie en het bakken van Oma’s cheesecake is
gewoonweg echt heel leuk. Als ik dat ook nog bezoek krijg van oud-collega Jill
(thanks for making my day Jill) kan mijn dag niet meer stuk.
En dan geeft
de oven een klein piepje. Eindelijk kan de taart uit de oven. Trost zet ik de
taart neer, en zie ik Leonie haar gezicht vertrekken: mis-lukt....
In de drukte
hebben wij niet helemaal doorgehad dat het recept eigenlijk voor 2 taarten was
en wij er maar 1 hebben gebakken. Van sommige ingrediënten hebben wij er dubbel
zoveel ingedaan. En zo blijkt maar weer eens des te meer: bakken is wetenschap.
Ik hoop dat
jullie het na het lezen nog wel aandurven, want met hoge uitzondering deelt
Leonie een van haar heerlijke recepten met ons. Het recept van haar oma.
Cheesecake
Ingredienten
21 San Francisco koekjes
90 gr gesmolten boter
150 gr suiker (totaal)
3 eieren
400 gr roomkaas/monchou
2 zakjes vanillesuiker
35 gr bloem
2 el citroensap
250 ml slagroom
Snufje zout
Oven 170°C voor koekjesbodem.
Oven 150°C voor afbakken Cheesecake. Als er ruimte is zet dan wat bakjes water in de oven, zo wordt de lucht een beetje vochtig.
Oven 150°C voor afbakken Cheesecake. Als er ruimte is zet dan wat bakjes water in de oven, zo wordt de lucht een beetje vochtig.
Vet een
springvorm van 24 of 26 cm goed in en bekleed de bodem met bakpapier, dit gaat
het makkelijkst wanneer je een groot stuk bakpapier klemt tussen de bodem en de
ring van de springvorm.
Koekjes
heel fijnmalen in keukenmachine, 50 gram suiker erdoor en met gesmolten boter
mengen. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle
kant van een grote lepel. Zet de koekjesbodem 10-15 minuten in de voorverwarmde
oven (170°C). Laat afkoelen en draai de oven terug naar 150°C en zet er 1 of 2
bakjes water in.
Splits de
eieren. Zorg ervoor dat de kom waar de eiwitten in komen goed vetvrij is. Wrijf
er desnoods met een halve citroen doorheen.
Doe de
roomkaas, 50 gram suiker en vanillesuiker bij het eigeel en klop tot dit een
geheel is. Voeg de bloem, het zout, citroensap en slagroom toe en klop weer tot
een geheel.
Voeg 50
gram suiker toe aan de eiwitten en klop deze bijna stijf. De eiwitten zijn goed
als het niet uit de klom glijdt wanneer je het op z’n kop houdt.
Spatel het
stijve eiwit voorzichtig door het eigeel mengsel. Doe het met beleid zodat je
niet het lucht eruit slaat.
Bak de
Cheesecake 90 minuten in de oven. Zorg dat je de klep niet open doet en houdt
deze ook nog zeker 30 minuten dicht nadat de wekker is afgegaan. Laat helemaal
afkoelen en zet ‘m minimaal 3 uur in de koelkast.
Cheesecake
kan gemakkelijk 1 of zelfs 2 dagen van te voren gemaakt worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten