donderdag 3 maart 2016

TRUFFELS ZOEKEN BIJ: THE POOL (7+)

Ik zet mijn fiets aan een van de hekjes aan de Wibautstraat en loop rustig richting het Student Hotel. Eerst spiek ik nog even naar binnen bij Restaurant C en herinner mij dat ik in dat gebouw zo ontzettend verrast was toen ik bij Baut ging eten. Wat een fijne avond was dat denk ik een beetje weemoedig. Misschien komt het door het frisse februari weer dat ik mij zo voel of misschien door de ietwat troosteloosheid van de Wibaut. Ik loop een paar meter verder en zie daar de entree van het gloednieuwe Student Hotel. Het heeft van die imposante letters op de gevel. Ik kan het weer niet verklaren, maar zelfs van die grote letters krijg ik een weemoedig gevoel. Op dat moment komt mijn zus aangelopen en al wijzend naar het nieuwe restaurant The Pool zegt ze; this must be the place.
En dan valt het kwartje.



Mijn zus wijst namelijk naar de oude Club Trouw, maar in de Trouw zit nu restaurant The Pool. En omdat Restaurant The Pool in de oude Club Trouw zit, begint nu elk artikel of blog met een anekdote naar deze mythische club. Maar voor mij is het extra pijnlijk.
Ohja Seger? Was jij zo’n raver dan? Urenlang in de rij? Dansen tot je niet meer kon?
Nee. Ik ben dus nog nooit in Club Trouw geweest. En nu is hij weg. En sindsdien is Club Trouw een soort van obsessie voor mij en weet ik dus bijvoorbeeld wat het aller allerlaatste nummer ooit gedraaid in Club Trouw is. Namelijk de Talking Heads met This Must Be the Place (Patrice Baumel Club Edit). Volgens mij draaide Job Jobse hem en huilde mensen een klein beetje. Ik was er in ieder geval niet bij.  

Vervolgens gaan we The Pool binnen en horen tot onze grote verbazing The Talking Heads met This Must Be The Place!! Dat verzin je toch niet? Toch net gedaan. Op de achtergrond horen we namelijk relaxte, toffe hiphop en dat past perfect bij de inrichting. Het is namelijk net alsof we Miami Vice binnenstappen. Ik wil spontaan een paar extra knopen van mijn overhemd open doen en mijn borsthaar zijn vrije gang laten gaan. Pastelkleuren worden afgewisseld met felle kleuren en de verwijzingen naar een zwembad zijn goed gelukt. De tent is groot en voelt in het begin ook zo, maar dit verdwijnt helemaal tijdens de avond. Dit komt toch zeker ook op het conto van de bediening. De Engelstalige ober, waarschijnlijk student in Amsterdam, heeft zijn huiswerk goed gedaan. Hij vertelt dat er geprobeerd is om dezelfde sfeer te creƫren als bij een zwembad. Hier komt namelijk ook iedereen samen, is jong en oud welkom en waar de een komt om baantjes te zwemmen, komt de ander om lekker bij te kletsen. De ruimte in een zwembad wordt zeg maar gedeeld. Bij restaurant The Pool zijn het de gerechten die gedeeld worden.
Het menu is geinspireerd door de oude zijdenroute. Van Zuid-Europa, via het midden-oosten en noord-afrika naar perzie, India en China. Op deze route werden de mooiste verhalen gedeeld onder het genot van goed eten. Eten geinspireerd op de reizen die men maakte en de landen die men bezocht. Heel tof beginpunt om een menukaart te maken. Van een kaart met zo veel invloeden, wil je veel proeven. Dit snapte de mensen achter The Pool ook en dus is delen hier de maatstaaf.


 Wij delen om te beginnen twee van de small plates. Hierbij moet je denken aan tapas-achtige gerechten en niet perse aan volwaardige voorgerechten. Na een kritische blik op alle keuze, nemen wij de tin of choice met sardientjes en de Crunchy Shrimp Tortilla. De tin of choice is zoals de naam al doet vermoeden een blikje sardientjes (Portugese dit keer). Ik las ergens dat iemand gegrilde sardientjes verwachte toen hij een tin of sardines bestelde, altijd leuk mensen en hun interpretaties.
Bij de sardientjes komt geroosterd zuurdesembrood. Huisgemaakt of van Hartog even verderop, dat wordt niet gemeld. Geef mij een blikje sardientjes en ik ben blij, maar geef mij “te weinig” brood en het plezier wordt al ietsje minder. We kregen 1 stuk brood per persoon en daardoor mistte het hele “brood in de olie dopen feestje”. We hadden misschien ook extra brood kunnen vragen, bedachten we ons later.
Ik ken een tortilla in 3 varianten. De Mexicaanse, waar het een soort pannenkoek is en de Spaanse waar het of een dikke ei-pannenkoek is of juist een van aardappel. Deze was geen van alle, maar meer een soort van koekjes. Toen ik op de kaart keek, bleek er onder het gerecht te staan “our Chefs call it a cookie” – wat zei ik net ook alweer over mensen en hun blinde aannames?
Als ik eerlijk ben vond ik ze vet en zout en verdwenen de garnaaltjes er helemaal in. Niet mijn favoriet van de avond.

We gaan door naar het “hoofdgerecht”. We kiezen voor 1 van de pizza’s (met Tallegio, spek en rozemarijn) en 1 van de large plates (langzaam gegaarde varkenswangetjes). Hierbij de Spiced Lebanese Lentils en de maaltijd is compleet. Waar de small plates prima waren, zitten wij nu echt te smullen. De varkenswangetjes zijn een van de lekkerste dingen die ik in 2016 heb gegeten. Zacht vlees met verrukkelijke saus. Voor we het weten, smeren we de saus op de toch al lekkere pizza. Waarom niet combineren als je tafel vol lekkers staat. De pittige linzen zijn precies wat je hoopt. Een beetje bite en een beetje pit. De vette pizza, de zachte varkenswangen en de pittige linzen zijn samen hartverwarmend.

 

 

Wanneer ik in een restaurant zit en ik weet dat ik er later over ga schrijven, probeer ik altijd even te realiseren waar ik ben, met wie en wat er op dat moment door mijn hoofd gaat. Komt ie voor restaurant The Pool:

Ik ben in Miami 1960.
Ik ben met die heerlijke zus van mij.
En door mijn hoofd gaat een zinnetje van The Talking Heads.

Home, is where I want to be. But I guess I'm already there.”



Restaurant The Pool (7+)

Geen opmerkingen: