dinsdag 16 februari 2016

TRUFFELS ZOEKEN BIJ: DE JAPANNER (8)

Een Belg, Fransman en Japanner lopen de chinees binnen. Of nee, een Belg, Fransman en
Chinees lopen de japanner binnen. Of was het toch andersom?

Wanneer er een hip Aziatisch restaurant in Amsterdam wordt geopend, maakt dit in 9 van de 10 gevallen weinig uit. Deze restaurants maken namelijk zeer weinig keuzes en voeren simpelweg een (zuidoost) Aziatische kaart. Om een voorbeeld te noemen, publiekslieveling happyhappyjoyjoy vertelt op de eigen website dat “Happyhappyjoyjoy serveert streetfood gerechten met Thaise, Maleisische, Vietnamese, Indonesische, Chinese en Koreaanse invloeden”. In het geval van De Japanner op de Albert Cuyp straat, maakt het zeer zeker wel uit. Is dit een hip Amsterdams restaurant? Zeker. Heeft het een “hip”, fusion en soms ietwat ondefinieerbaar Aziatische kaart? Zeker niet. Hier eet je Japans. Met verse ingrediënten van de Albert Cuyp markt. Dat dan weer wel.



Het concept is simpel: kleine gerechten samen, zorgen voor een tafel vol. Je bestelt waar je trek in hebt en de gerechten komen wanneer ze klaar zijn. Wij bestelde om te beginnen drie gerechten: Agedashi Tofu, Kimchi Gyoza en de Eringo Miso.

De Agedashi Tofu (gefrituurde tofu in soja Dashi met gember en lente-ui) is hartverwarmend. De tofu is mooi gefrituurd, maar de Dashi is wat het gerecht zo te gek maakt. Dashi is de Japanse variant van bouillon en wordt vaak gebruikt om noedels in te serveren. Dashi krijgt zijn kenmerkende smaak door het gedroogde zeewier en is onmisbaar in de Japanse keuken en zo dus ook bij De Japanner.
De Eringo Miso is een gestoomde en daarna gebakken oesterzwam. Geserveerd met shichimi, lente-ui en witte en rode miso. Miso is een sojabonenpasta en een echte smaakmaker. Witte miso is de zoete variant en rode miso de meer zoute variant, al zijn beide in mijn ogen vrij zout. Het gerecht was in ieder geval heerlijk in balans en echt een aanrader.
Het derde gerechtje was de Gyoza. Gyoza kan vergeleken worden met een dumpling, welke eerst wordt gebakken en daarna drooggestoomd. Dit weet ik omdat Hiske Versprille het in haar review over De Japanner schreef. Verder had zij als leuk feitje dat een Gyoza altijd maar 1 bruin vlakje heeft en 2 “bleke”. Voor mij was dit in ieder geval de eerste keer dat ik een Gyoza at, en dat beviel dikke prima. De Kimchi (gefermenteerde kool) maakte het gerecht zuur, wat goed samenging met de vettigheid van het deeg. Wat mij sowieso is bijgebleven van dit gerecht, is dat er normaal 3 gyoza geserveerd worden. De jongens in de bediening hadden snel door dat ik en tafelpartner alles gingen delen, en stelde voor er 4 te brengen. Dit was alleen maar het begin van hele goede service. Maar echt goed. Fijne uitleg over de gerechten, altijd enthousiast en simpelweg een toegevoegde waarde tot de avond. Dik compliment.






























Ronde 2 bestelde we nog 1 gerecht per persoon. Ik bestelde de Chicken Katsu (gepaneerde, platgeslagen kippendij) met een soort Japanse barbecuesaus. Je proeft aan alles dat het vers is en de saus had een soort van pit waar ik erg blij van werd. Bij de kip dronk ik trouwens een Japans biertje van rode rijst. De Red Rice Ale Hitachino Nest. Was dit een geweldig biertje? Nee, niet perse. Maar het was wel een leuke afwisseling in het Amsterdamse Craft Beer geweld. Het is fijn om even niet de keuze stress te hebben van veel te veel Amsterdamse bierbrouwerijen op de kaart.

 

 En eigenlijk concludeert dat wel een bezoek aan de Japanner. Terwijl je in een hotspot bent midden in Amsterdam, hoef je niet te kiezen uit een mega kaart beïnvloed door heel Azië en de Amsterdamse bierwereld bij elkaar. Je bestelt super goed uitgevoerde Japanse gerechten en drinkt een Japans biertje terwijl je bediend wordt door hele fijne bediening. Af en toe een steekvlam vanuit de keuken en het Japanse sfeertje is compleet.  

Geen opmerkingen: