woensdag 9 december 2015

Zwijnen voor Cafe de Bieb

* Is Café de Bieb een hele fijne plek voor de hele dag en nacht en ook nog eens voor iedereen?
* Is Amsterdam een ideale plek om te pubquizzen rijker?
* Antwoorde er echt iemand tijdens de avond dat de Chinese muur 13 km lang is?
* Ben ik na Hans van der Togt de beste quizmaster OOIT?


Stuk voor stuk vragen die volmondig met ja beantwoord kunnen worden. Midden in de pijp is namelijk sinds kort een plek waar je 07:00 naar binnen loopt voor een croissant, om 11:00 gezellig koffie drinkt, van 13:00 tot 17:00 op Facebook zit en doet alsof je heel hard werkt, waar je om 18:00 een GRATIS daghap eet (als je 2 drankjes drinkt) en waar je elke dinsdagavond dus geschiedenis kunt schrijven met je vrienden tijdens de wekelijkse pub quiz.


Waar zit deze leuke plek? Midden in de pijp. Waar vroeger nachtcafé Carels zat, op een steenworpafstand van het Marie Heinekenplein. Niet bedoeld voor tout hipster Amsterdam, maar gewoon voor tout Amsterdam. Iedereen is welkom en voor iedereen is er dus wel iets te vinden bij Café De Bieb. Daarnaast nemen ze bij Café De Bieb het eten op de kaart bijzonder serieus. Het is café voedsel en daghappen op zijn best. Satésaus met heel veel geheime ingrediënten, gecombineerd met kip die een nacht lang is gemarineerd in nog meer geheime ingrediënten. Kipsaté 2.0 dus.

Naast dat dit al als een bijzondere plek klinkt, werd de avond op deze willekeurige dinsdag nog ietsje specialer. Ik was namelijk quizmaster. Na te hebben gekookt, geboend en bediend in ruil voor een recept was het nu tijd voor iets anders. Ik ging een avond lang, met al mijn charme, vragen op stotteren en daarna de antwoorden oplezen alsof ik dat allemaal allang wist. Spannend natuurlijk, maar het publiek was zo leuk (en fanatiek) dat de druk er snel af was. Iedereen deed heerlijk mee, en strijde voor die prijs: je drankrekening verscheurd. Tijdens mijn studie heb ik veel gepubquizzed en toen ik hier stond kon ik niet meer herinneren waarom we hiermee gestopt zijn. Quizzen met je vrienden, tegen vreemden en onder het genot van een biertje is de beste manier om je dinsdag te besteden.

En hiermee zijn wij aanbeland bij de winnende vraag van de avond: Waar is iedereen voortaan op dinsdag avond te vinden om mij van de pub quiz troon te stoten? Antwoord: CAFE DE BIEB!



Pinchos Café De Bieb

1 Rilette de canard, groene kruiden en zilver ui.
2 Gravad lachs, oosterse salade en ei.
3 Bospaddenstoelen, knolselder en aardpeer.

Rilette de canard, groene kruiden en zilver ui.
Rilette de canard
-Eenden poten 2st, ganzenvet 2ltr, tijm 4st, laurier 2, knoflook 4st, zeezout 2el, peper gekneusd 2el, ui 1st, sjalot 2st, fijne peterselie 1el.
-Confijt de bouten, tijm, laurier, 3st knoflook, peper en zout in het vet op 160 graden gedurende 4 uur. Afkoelen en plukken. Mengen met gesnipperde sjalot, peterselie en 1 geperste teen knoflook. Op smaak brengen met zout en peper.
Groene kruiden
-Knolselderij 500gr, melk 1/2ltr, citroen 1st, foelie5 st, peterselie 40gr, dragon 40gr, groene mosterd 1el, xantana mespunt, agar agar 4gr , peper, zout.
-Kook de knolselder in de melk, citroen, foelie. Zeef de foelie en citroen eruit. Blender en breng op smaak en voeg agar toe. Breng aan de kook. Blancheer de groene kruiden en maak koud. Alles koud en in de blender tot creme dikte samen met xantana.
Zilver ui
     -Maak zoet/zuur en halveer. Pel buitenste eraf en brand de ui         als garnering.

Gravad lachs, oosterse salade en ei.
 Gravad Lachs
-Zalmzijde schoon 800gr, bruine suiker 30gr, dille 1 bos fijn, zeezout grof 50gr, mosterd grof 30 gr, peperkorrels gekneusd 20st, citroen 1st, ui gesnipperd.
-Meng alle stoffen en smeer de zijde ermee in. Zet 2 dagen weg in de koeling onder druk.
Oosterse salade
-Groene asperge, gember, wortel, paprika,  rettich, mierikswortel, komkommer, sesam, zoet/zuur (rijstazijn, dashi, suiker).
-Maak  de zoet zuur in balans en koud. Voeg een fijne salade van alle ingredienten toe en laat 1 dag trekken. Dan zeven en gebruiken.

Eiwit salade
     -Eiwit, roomboter, hazelnoot, peper en zout.
-Kook het eiwit en haal door een bolzeef. Maak beurre noisette vd roomboter. Bruneer de hazelnoten en maak fijn. Meng alles en breng op smaak.

Bospaddenstoelen, knolselder en aardpeer.
 Bospaddestoelen duxelles
-Assortiment bospaddenstoelen 500 gr, cepes jus, sjalot 3st, knoflook 1st, olie scheut, citroen 1st, peterselie 25gr, peper en zout.
-Cutter de schoongemaakte paddenstoelen, fruit de ui en knoflook aan in de olie. Voeg paddenstoelen toe en jus en stoof bijna droog. Breng op smaak met citroen, peterselie, peper en zout. Zet 1 dag weg.
     Knolselder
-Maak schone plakken van de knolselder en steek uit met een ring, blancheer af en koel terug.
     Aardpeer
-Aardpeer 500gr, savora mosterd 3el, citroen 1st, melk 500gr, agar agar 4gr, xantana mespunt, peper en zout.
- Kook de aardpeer in de melk en sap van citroen. Blender en breng op smaak en voeg agar toe. Breng aan de kook. Alles koud en in de blender tot creme dikte mixen met xantana.




Geen opmerkingen: