* Is Café de
Bieb een hele fijne plek voor de hele dag en nacht en ook nog eens voor
iedereen?
* Is
Amsterdam een ideale plek om te pubquizzen rijker?
* Antwoorde
er echt iemand tijdens de avond dat de Chinese muur 13 km lang is?
* Ben ik na
Hans van der Togt de beste quizmaster OOIT?
Stuk voor
stuk vragen die volmondig met ja beantwoord kunnen worden. Midden in de pijp is
namelijk sinds kort een plek waar je 07:00 naar binnen loopt voor een
croissant, om 11:00 gezellig koffie drinkt, van 13:00 tot 17:00 op Facebook zit
en doet alsof je heel hard werkt, waar je om 18:00 een GRATIS daghap eet (als
je 2 drankjes drinkt) en waar je elke dinsdagavond dus geschiedenis kunt
schrijven met je vrienden tijdens de wekelijkse pub quiz.
Waar zit
deze leuke plek? Midden in de pijp. Waar vroeger nachtcafé Carels zat, op een
steenworpafstand van het Marie Heinekenplein. Niet bedoeld voor tout hipster
Amsterdam, maar gewoon voor tout Amsterdam. Iedereen is welkom en voor iedereen
is er dus wel iets te vinden bij Café De Bieb. Daarnaast nemen ze bij Café De
Bieb het eten op de kaart bijzonder serieus. Het is café voedsel en daghappen
op zijn best. Satésaus met heel veel geheime ingrediënten, gecombineerd met kip
die een nacht lang is gemarineerd in nog meer geheime ingrediënten. Kipsaté 2.0
dus.
Naast dat
dit al als een bijzondere plek klinkt, werd de avond op deze willekeurige
dinsdag nog ietsje specialer. Ik was namelijk quizmaster. Na te hebben gekookt,
geboend en bediend in ruil voor een recept was het nu tijd voor iets anders. Ik
ging een avond lang, met al mijn charme, vragen op stotteren en daarna de
antwoorden oplezen alsof ik dat allemaal allang wist. Spannend natuurlijk, maar
het publiek was zo leuk (en fanatiek) dat de druk er snel af was. Iedereen deed
heerlijk mee, en strijde voor die prijs: je drankrekening verscheurd. Tijdens
mijn studie heb ik veel gepubquizzed en toen ik hier stond kon ik niet meer
herinneren waarom we hiermee gestopt zijn. Quizzen met je vrienden, tegen
vreemden en onder het genot van een biertje is de beste manier om je dinsdag te
besteden.
En hiermee
zijn wij aanbeland bij de winnende vraag van de avond: Waar is iedereen
voortaan op dinsdag avond te vinden om mij van de pub quiz troon te stoten?
Antwoord: CAFE DE BIEB!
Pinchos Café
De Bieb
1 Rilette de canard, groene kruiden en zilver
ui.
2 Gravad lachs, oosterse salade en ei.
3 Bospaddenstoelen, knolselder en aardpeer.
1 Rilette de canard, groene kruiden en zilver ui.
Rilette de
canard
-Eenden
poten 2st, ganzenvet 2ltr, tijm 4st, laurier 2, knoflook 4st, zeezout 2el,
peper gekneusd 2el, ui 1st, sjalot 2st, fijne peterselie 1el.
-Confijt de
bouten, tijm, laurier, 3st knoflook, peper en zout in het vet op 160 graden
gedurende 4 uur. Afkoelen en plukken. Mengen met gesnipperde sjalot, peterselie
en 1 geperste teen knoflook. Op smaak brengen met zout en peper.
Groene
kruiden
-Knolselderij
500gr, melk 1/2ltr, citroen 1st, foelie5 st, peterselie 40gr, dragon 40gr, groene
mosterd 1el, xantana mespunt, agar agar 4gr , peper, zout.
-Kook de
knolselder in de melk, citroen, foelie. Zeef de foelie en citroen eruit.
Blender en breng op smaak en voeg agar toe. Breng aan de kook. Blancheer de
groene kruiden en maak koud. Alles koud en in de blender tot creme dikte samen
met xantana.
Zilver ui
-Maak zoet/zuur en halveer. Pel
buitenste eraf en brand de ui als garnering.
2 Gravad lachs, oosterse salade en ei.
Gravad Lachs
-Zalmzijde
schoon 800gr, bruine suiker 30gr, dille 1 bos fijn, zeezout grof 50gr, mosterd
grof 30 gr, peperkorrels gekneusd 20st, citroen 1st, ui gesnipperd.
-Meng alle
stoffen en smeer de zijde ermee in. Zet 2 dagen weg in de koeling onder druk.
Oosterse
salade
-Groene
asperge, gember, wortel, paprika,
rettich, mierikswortel, komkommer, sesam, zoet/zuur (rijstazijn, dashi,
suiker).
-Maak de zoet zuur in balans en koud. Voeg een
fijne salade van alle ingredienten toe en laat 1 dag trekken. Dan zeven en
gebruiken.
Eiwit salade
-Eiwit, roomboter, hazelnoot,
peper en zout.
-Kook het
eiwit en haal door een bolzeef. Maak beurre noisette vd roomboter. Bruneer de
hazelnoten en maak fijn. Meng alles en breng op smaak.
3 Bospaddenstoelen, knolselder en aardpeer.
Bospaddestoelen
duxelles
-Assortiment
bospaddenstoelen 500 gr, cepes jus, sjalot 3st, knoflook 1st, olie scheut, citroen
1st, peterselie 25gr, peper en zout.
-Cutter de
schoongemaakte paddenstoelen, fruit de ui en knoflook aan in de olie. Voeg
paddenstoelen toe en jus en stoof bijna droog. Breng op smaak met citroen,
peterselie, peper en zout. Zet 1 dag weg.
Knolselder
-Maak schone
plakken van de knolselder en steek uit met een ring, blancheer af en koel
terug.
Aardpeer
-Aardpeer
500gr, savora mosterd 3el, citroen 1st, melk 500gr, agar agar 4gr, xantana
mespunt, peper en zout.
- Kook de
aardpeer in de melk en sap van citroen. Blender en breng op smaak en voeg agar
toe. Breng aan de kook. Alles koud en in de blender tot creme dikte mixen met
xantana.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten