vrijdag 23 oktober 2015

Zwijnen voor Teds

Amsterdam is een stad van trends. Veel van deze trends hebben geen naam, maar onderbewust weet iedereen wat de trend precies inhoudt. Doordat ze geen naam hebben blenden ze vaak met andere trends samen of verdwijnen ze weer, maar deze lijkt te blijven hangen. Voordat ik bij Teds was geweest, had ik het idee dat ze het tentje net zo goed Trends hadden kunnen noemen. In mijn, toen nog bevooroordeelde ogen, voldeed Teds namelijk aan alle criteria van de trend. 
Het concept van de Amsterdamse trend waar ik het over heb is simpel. Opeens vindt namelijk heel Amsterdam het doodnormaal om ‘s ochtends een glas tomatensap aan te vullen met een goede scheut wodka. Daarnaast is een croissantje niet meer goed genoeg, maar moet er ham of zalm en flink wat saus bij. Ik persoonlijk ben uiterst gevoelig voor foodtrends, maar merk steeds sterker dat eigenlijk alleen de trends die goed bij je passen echt leuk zijn. Ik heb namelijk het idee dat veel trends op mij (en mijn mede Amsterdammers) een negatief effect kunnen hebben. Veel trends vinden namelijk plaats in restaurants en winkels waar ik mijzelf betrap dat ik mij opeens gedraag als een hautaine superster. Ik wil het niet, maar het gebeurd. Trends en tentjes zijn een moeilijke combinatie voor mij. Aan de ene kant wil ik mij graag thuis voelen in een restaurant of lunchtent, maar aan de andere kant vind ik het oprecht leuker als een eitje gepocheerd op mijn bord komt en op een leuke manier geserveerd wordt. Maar goed, terug naar Teds. 


Een tijdje geleden zat ik met een vriendin op het terras van Teds. Iets te kleine tafeltjes, stoeltjes die wiebelen, Marc Marie Huibregts op het terras en leuke, blonde bediening. Toch betrapte ik mijzelf erop dat Teds goed aanvoelde en ik niet het hele terras wilde laten weten dat ik ook blog en wist dat je het uitsprak als kienwaa in plaats van Quinoa. Hoe zit dat nou?, hoorde ik mijzelf denken. Maar een manier om hier achter te komen natuurlijk; een dagje meezwijnen. Een mailtje later en een super enthousiaste reactie van Sanne (dank!) later was de afspraak gemaakt. Zwijnen voor Teds! 

Trouw aan de trend, loop ik een week later met een lichte kater richting Teds. De Bosboom Toussaintstraat is voor mij in een korte periode van onbekend gebied, naar een van mijn favoriete straten gegaan. Ruim, grote bomen en een soort Parisienne gevoel. Teds doet mee aan dit gevoel. Een lichte tent, met grote tafels om te delen en kleine om lekker samen te zitten. Gooi daar voorin de zaak nog een chill hoek bij en een lief terras voor de deur en je hebt gewoon een leuke, huiskamer-achtige all-day brunch tent. Ik word hartelijk ontvangen door Sanne, krijg een Original Teds Tee en word naar de keuken gebracht. Klein, meer kan ik er niet over zeggen. Het hoekje waar ik mag afwassen deze middag, is tegelijkertijd ook het hoekje waar de broodjes worden geroosterd en de croissantjes afgebakken. Het is er bloedheet. In het verlengde van de afwashoek, is de echte keuken. Hier staan Pas (Pasquinel) en Mitchell al vol energie elkaar af te zeiken en de een na de andere oneliner eruit te gooien. Het belooft een drukke dag te worden, het is zondagochtend en mensen zijn dus brak, maar dit gaat niemand deren lijkt wel. Langzaam stroomt Teds vol met mensen die passen bij mijn vooroordeel. Eerst zijn daar de power koppels. Volgens de koks komen de dames doordeweeks alleen, maar in het weekend wordt manlief meegesleept. Geen #powercouple op Instagram zonder de jongeman met opscheer. Daarna komen de dochters. Braaf nemen zijn hun ouders een dagje mee in hun buurtje. Ze kozen Teds omdat hier zij hopelijk snel van hun kater af zullen zijn en pap en mam niks merken. Aangevuld met groepjes vriendinnen, vormt het geheel een gezellig en eclectische mix. 


Ondertussen kijk ik bij de chefs op de vingers en laat ik nog een keer zeggen, voordat ik naar Teds ging was ik bevooroordeeld. Ik had bepaalde verwachtingen, maar deze kwamen niet geheel uit. De jam is niet huisgemaakt, maar van Bon Mama. Waarom? Omdat het lekker is, en het zijn goede producten. Mijn vooroordelen verdwijnen langzaam, maar wanneer er door een dame gevraagd wordt welke yoghurt gebruikt wordt en de koks vol plezier zeggen VOLLE, ben ik wel om. Er wordt hier niet gekookt met pretenties. Ze koken hier gewoon eten en vullen dat aan met killer cocktails. Want dat is wat zij zelf graag zouden willen op een brakke zondag. Logica waar geen spelt (ha-ha woordgrap) tussen te krijgen is. 

Mag je iemand beoordelen op wat diegene niet roept? Ik denk van niet. Bij Teds beweren ze niet dat alles dagvers is, of dat de yoghurt van de melk van vrij rondrennende geiten wordt gemaakt. Teds doet mee aan de trend, maar is ook de trend. Ze doen wat ze fijn vinden en het publiek is hier helemaal content mee. En dat is toch eigenlijk wel de essentie van de “bloody-mary-en-vette-hap-als-ontbijt-trend”. Zo daar heb je hem, de trend heeft een naam!

 

Bloody Mary

Ingrediënten
50ml Ketel One Vodka
300ml Tomatensap
5 scheutjes Worcestershire sauce
3 snufjes zout
1 theelepel mierikswortel (meer naar smaak maar voorzichtig erg heftig spul)
3 snufje zwarte peper
Sap van een halve citroen

Methode:
Schenk alle ingrediënten in een shake beker, shake met ijs en schenk uit in een tumbler of longdrink glas gevuld met ijsblokjes.
Garneer het drankje met een stengel bleekselderij en een partje citroen.

Wanneer je het too much vindt om alle bovenstaande ingrediënten aan te schaffen kan je ook Finest Call Bloody Mary mix gebruiken (doen wij bij Teds wanneer het super druk is) of Big Tom spiced tomato juice (deze is wel iets minder vol van smaak). Dan naar smaak vers citroen sap toevoegen en de zelfde methode gebruiken om de Bloody Mary te maken.

Philly Cheese Steak

Ingrediënten
2 plakken bruin dik gesneden zuurdesem brood
150 gram runder bavette in blokjes gesneden
100 gram geraspte Cheddar kaas
75 gram witte ui
60 gram Jalapeños
3 eetlepels Zaanse Mayonaise
1/2 teentje knoflook
Handje rucola

Blend de Jalapeños, de mayonaise en het halve teentje knoflook tot een mooie saus.
Snijd 2 plakken, 1,5 cm dik, bruin zuurdesem brood en toast deze krokant.
Bak de ui in een een mix van boter en olijfolie tot deze gaar en een beetje begint te karameliseren (bruin wordt). Besmeer ondertussen beide plakken toast met de  Jalapeños mayonaise. Gooi de runder bavette bij de ui en zorg dat deze aan alle kanten mooi bruin wordt (op hoog vuur zodat het vlees mooi rood blijft aan de binnenkant) Als laatste gooi je de geraspte cheddar er bij, goed blijven omroeren tot de cheddar gesmolten is. Doe de philly cheese steak mix op 1 van de toasts, een handje rucola er boven op en het andere toastje er schuin boven op. Eet smakelijk!!

Geen opmerkingen: