Ik ken Jasper uit het dorp waar ik vroeger
woonde. Jasper is een jaar ouder en we zaten niet op dezelfde school. Toch
kende ik Jasper wel, want Jasper was “die jongen” die als eerste zijn petje
achterstevoren droeg. En dit bedoel ik positief. Ik heb Jasper hierna een hele tijd niet gezien, maar toen ik hem weer tegen kwam bleken we behoorlijk wat interesses gemeen te hebben. Muziek, kleding en toch vooral
koken en restaurants. Jasper kookt nu bij Jaimie van Heije en binnen de beetje fancy-pancy restaurant wereld vind ik Jaimie “die jongen” die zijn spreekwoordelijke petje achterstevoren
draagt. De witte en zwarte brigade -het keukenpersoneel en de bediening- werken
allemaal op Nikes, in Denham spijkerbroeken en toffe blauwe overhemden met schort. Toch zal je
er niet-zoals in hippe-tentjes - hamburgers op houten plankjes vinden of halve kippetjes met
Amerikaans bier met obscure namen. Bij Jaimie vind je luxe eten met een rauw randje (oké, misschien een
slechte woordkeuze). In ieder geval een heel interessante combinatie .
Jaimie
van Heije was de protegé van Ron Blaauw. Toen Ron Blaauw besloot linksaf te
gaan, kon Jaimie rechtsaf. Ron Blaauw ging uiteindelijk weg van zijn 2-sterren
en op weg naar zijn Gastrobar. Jaimie ging op weg naar zijn eigen zaak: zijn
eigen keuken en stijl. Ron Blaauw’s restaurant heette Ron Blaauw en Jaimie
heeft in die trend zijn restaurant Jaimie van Heije genoemd. Persoonlijk roept
het vernoemen naar jezelf bij mij altijd
een licht narcistisch bijsmaakje op, maar ik snap dat het past bij de klassiek
Franse inslag en training van beide heren. Verder leert de avond mij, dat dit
bij Jaimie van Heije in ieder geval niet op gaat. Bescheiden is iets wat eerder
bij mij opkomt.
Volgens de website is het restaurant een
brasserie, maar dan wel met linnen op tafel. Ik weet niet precies hoe een
brasserie eruit ziet, maar dit moet een brasserie zijn met het petje achterstevoren. Zwart-wit geblokte vloer, strak linnen op
tafel en verspreid door het restaurant de toevoegingen van kunstenaar Selwyn Senatori. Meneer Senatori heeft in zijn herkenbare stijl allerlei keuken en restaurant
gerelateerde beelden op de muren
geschilderd. Alles een hint naar de avond die komen gaat.
Op weg naar de keuken, worden de stille hints
steeds iets minder stil: WE NEVER SLEEP en KITCHEN IS WAR geschilderd op de muur en deur. De zaak begint vol te lopen en een
groepje mensen heeft de private dining al bezet. Verder is het restaurantweek en heeft Jaimie besloten daaraan mee te doen. Over een half uur zal de zaak afgeladen zijn en elke gast komt voor minimaal 3-gangen, maar vele toch wel voor
meer. Oh had ik trouwens al gemeld dat de afwasser op vakantie was? Daar kom ik in het verhaal.
De gedachte achter Zwijnen voor de Parels is
hard meewerken voor een recept waar de chef trots op is. Bij Jaimie van Heije is deze gedachte 110% tot uiting gekomen. Ik was gewoon aan het
werk, toen ik een berichtje van Jasper kreeg. Er was geen afwasser en de tent
ging vol.
Ikke helpen – ikke mooi recept krijgen.
Doen!
Zodra ik klaar was met werken, sprintte ik
naar huis om mijn Nikes aan te doen. Dit was de enige vereiste, de rest hadden ze daar wel
vertelde Jasper. ‘Waar moet ik eigenlijk heen?’ dacht ik bij mezelf. Ouderkerk aan de Amstel? Klinkt ver weg. Nou, dat valt gelukkig reuze mee. Ouderkerk is een schattig dorpje, vanwaar je
Amsterdam zo ongeveer nog ziet liggen.
Conclusie 1: als je indruk wilt maken op een
leuke date, is even met de bus of auto naar Ouderkerk en weg uit die drukke
stad een heel goed begin. Dat gecombineerd met eten bij Jaimie van Heije is veel meer dan een goed begin, dat is trouwen en kinderen
krijgen. Die meid is opslag verliefd op je.
Het eten bij Jaimie van Heije is namelijk goed. En spannend. En mooi. Maar toch vooral heel erg
lekker! Ik ben deze blog niet begonnen om te eten en dan mijn mening te geven. Dit
gebeurt in mijn ogen al veel te veel in Amsterdam. Dus we doen gewoon alsof ik
niet gezegd heb dat het eten bij Jaimie echt een belevenis is, met allerlei toffe details die het eten
naast heel lekker gewoonweg leuk maken.
Als Kitchen War is, dan is het vandaag
blijkbaar wapenstilstand. In de keuken hangt namelijk een serene rust. De
voorbereidingen zijn gedaan en iedereen weet zijn taak. Met aan het hoofd van
de keuken Jaimie, die elk bord controleert die de passe verlaat. Zeker heeft Jaimie af en toe een frons op zijn voorhoofd waar je bang van wordt en ja
wanneer junior (leerling kok) iets te langzaam gaat krijgt hij dat te horen,
maar oorlog is het toch zeker niet. Gelukkig is daar ook nog sous-chef Melle, met een gezonde dosis droge keukenhumor.De enige onvertogen woorden die in de
keuken vallen zijn van de bediening, maar deze hebben dan ook een drukke
avond en staan echt te shinen. Daarop voortbordurend is het heel mooi om te zien hoe vaak
de keuken helpt met uitserveren. Jaimie & co lopen geregeld mee naar tafels en geven graag wat extra uitleg.
Beleving 2.0!
Als
ik tussen het afwassen door naar de borden kijk, ben ik telkens weer onder de
indruk. Persoonlijk ben ik van de “doe-maar-geen-liflafjes” generatie en Jaimie
en ik hebben hier na sluitingstijd nog een goede ‘discussie’ over. Jaimie
vertelt dat hij smaak altijd voorop zet, maar dat hij ook heel hard heeft
gewerkt om de best kooktechnieken onder de knie te krijgen. Deze worden dan ook
getoond op de borden.
Inspiratie
+ technieken + oog voor detail = Een Jaimie van Heije gerecht.Bijvoorbeeld:
Nike schoen met vleugeltjes + 4 bereidingen van amandel + veel details op een klein bordje = een goddelijk dessert!
Nike schoen met vleugeltjes + 4 bereidingen van amandel + veel details op een klein bordje = een goddelijk dessert!
Een drukke avond en genoeg wat fout zou kunnen
gaan, maar de bom barst niet deze avond. Het enige wat barst is het bord dat ik
laat vallen. Een bord in de hele avond, best een aardige prestatie al zeg ik het
zelf. Het feit dat ik het bord met mijn voet probeer op te vangen en hem dan
onder een stellingkast wegmoffel alsof niemand het gezien heeft, wordt mij nog
wel mooi ingewreven door de keuken. Aan het eind van de avond “moet” ik van Jaimie even een rust momentje pakken en even bij hem komen staan. Met een
beetje verbazing en een beetje angst loop ik de keuken in, om daar de twee
stukken van het gebroken bord te zien. Gelukkig liggen er op beide delen wel
prachtige gerechtjes op mij te wachten. Een daarvan is de Buddha Beef – signature dish van Jaimie. Een gerecht waar zijn Nederlandse en Indonesische roots prachtig samen komen. Een bruine boterham, met een crème brulee gebrand Boeddha hoofd van eendenlever.
Achteraf
ben ik heel blij dat ik het bord heb laten vallen en dat ik Buddha Beef heb
mogen proeven. Het recept is niet makkelijk, maar zeker de moeite waard.
Hierbij de ingredienten. Voor extra informatie qua bereiding, gewoon even
mailen naar zwijnenvoordeparels@gmail.com.
Toast van meergranen brood:
Uitsteken en het midden eruit halen.
Filet Americain:
Rundermuis door de fijnste gehaktmolen draaien Op smaak
brengen met olijf olie, zout, peper, tabasco, mosterd, mayonaise
Dungesneden ossenhaas
Eendenlever brulée:
450 eendenlever
1 eidooier
500 room
65 boter
Cognac,zout,peper naar smaak
Koriander emulsie:
1bos koriander
95 eiwit
1 xantana
750 druifpit olie
Sushi azijn, zout naar smaak
Sesam crème:
3 eidooiers
4 suiker
10 azijn
5 sojasaus
60 geroosterde sesam
1 xantana
350 sesamolie
850 soja olie
zout
sojagelei:
100 ponzu
150 soja
230 water
20 citroensap
1 gelatine
6 agar
Sesamtuille:
30 water
10 melk
35 zwarte sesam
15 sesam
25 bloem
35 malto
45 poedersuiker
Garnering:
Bosui
Kailan
Viool
Meiknol
Kervel
Dille
Geen opmerkingen:
Een reactie posten